Assignment 5: Exhibit “the true nature of science”

Martijn Luinstra 11 Mar 2021

Illustration with the word “Eureka!?” surrounded by stick figures that research their environment using a telescope, binoculars, a microscope, a laptop, and a test tube.
A small segment of the “discovery” map. (click to enlarge)
As a change of pace, we’re taking design to a physical space. In theory at least. Anne-Marije, Emmely, Jari and I had to design an exhibit that conveys “the true nature of science” to its visitors. All had to fit in a 4×5×3 metre (l×w×h) room.

After a brief discussion, we concluded that in our – potentially slightly idealistic – view, science is essentially about the search for answers. In this journey, there is no defined path or destination and even when you think you’ve found your answer, your findings will likely still be challenged by new insights. The whole process is filled with wonder, excitement and astonishment but also confusion, frustration and disorientation.

To convey this, we decided to take a slightly artistic approach. Rather than providing an exhibition with a lot of objects and text that the visitor can learn about, we wanted to provide an experience that conveys these feelings of wonder, excitement, confusion etc. In our exhibit, the room is left empty with only a big (2 metres tall) red 3D question mark in the centre, which is covered in words that hint to the questions a scientist may ask in their endeavour, see also the image below. The walls are covered from the floor to the ceiling with a sparsely coloured, but mostly black and white “discovery” map.

The visitor is invited to look at this map and find things that spark their interest. They can find their own version of the story and maybe even discuss their interpretation of the depicted events with other visitors. The map is peppered with words that invoke feelings and ideas about the scientific process, but

We had some discussion about this map. It’s not a treasure map, since we don’t prescribe a route or destination. The map should be cluttered and bursting with activity, almost like a “Where is Waldo” print. But even that is too prescriptive, every part of the map can be relevant to the story. Our map would probably be reminiscent of the jigsaw puzzles by Jan van Haasteren on which something is happening on almost every piece. Even though there might be an overarching theme, there is rarely a single most important event and one will discover new details every time they make this puzzle.

To aide our process, I made a rough sketch of a small segment of the “discovery” map, displayed above. I did this around the word “Eureka!?” as this is an expression that many people associate with scientific discovery, but added a question mark to express some doubt. Having this sketch was really useful for making design decisions and testing them. My team mates used this to formalise our design in a document, which is included below (in Dutch). This also describes our design decisions in more depth.

A red 3D question mark, covered in the words “where”, “what”, “why”, “how”, “who”, “when”.
The 3D question mark in the middle of the room.

De ware aard van wetenschap

Wij vinden dat de ware aard van wetenschap het vinden van antwoorden op grote vraagstukken is. Dat het een vrije zoektocht is totdat er een antwoord komt dat past. Maar je weet het nooit zeker, is jou antwoord de goede? Of zijn er nog betere? En wat voor nieuwe vragen roept het op?

Dit willen we gaan verwerken in een exhibit kamer van 4x5x3 meter, met de deuren recht tegenover elkaar.

Het designproces bestaat uit vijf stappen: define, research, ideate, visualize en implement. Tijdens de eerste fase wordt het probleem gedefinieerd.

Probleemdefinitie

Voor deze opdracht is het de bedoeling dat wij een expositie ontwerpen over de ware aard van wetenschap. Naar onze visie is de ware aard van wetenschap dat het gaat om vragen beantwoorden. Vaak leiden de antwoorden op deze wetenschappelijke kwesties weer tot nieuwe vragen.

Doelgroep

De doelgroep van de expositie is het algemene publiek van het Groninger Museum.

Doel van het product

Het doel van het product is het publiek kennis laten maken met wetenschap en ze een breder beeld te geven van de wetenschap. Daarnaast krijgen ze zo ook meer inzicht in dat antwoorden in de wetenschap juist weer nieuwe vragen kunnen oproepen. Hierdoor kunnen ze een beter beeld vormen van het wetenschappelijke proces.

Criteria van het product

  • Interactie mogelijk maken
  • Het publiek laten nadenken over wetenschap

De tweede fase is de onderzoeksfase. Hierin is het van belang om achter zo veel mogelijk informatie te komen die kan bijdragen aan het oplossen van het probleem. Tijdens deze fase hebben we een gesprek gehad met de familie Janssen, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen in de leeftijd van 8, 12 en 17. We hebben ze gevraagd naar hun kennis wat betreft wetenschap en of ze al een idee hadden van het wetenschappelijke proces. Daarnaast hebben we geïnventariseerd naar hun visie over de ware aard van wetenschap, evenals aantrekkelijke kleuren en wat zij belangrijk vinden in een expositie. Hieruit kwam naar voren dat de ouders wel een beeld hebben van het wetenschappelijke proces. Vader is namelijk werkzaam als onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. De oudste dochter vindt het vooral belangrijk dat er wat te doen is en dat een expositie niet beperkt wordt tot alleen maar tekst. Het moet een beleving zijn en niet saai. Qua kleurkeuze vond de familie het belangrijk dat de gekozen kleuren zouden opvallen, maar niet vloeken met elkaar. Naar aanleiding van het gesprek met de familie Janssen, kwamen we op het idee om een schatkaart te gaan projecteren op de muur. Hierover zijn we nog in gesprek gegaan met onze opdrachtgever. Hij werd er echter niet enthousiast van, aangezien het een te gerichte zoektocht zou worden en dat is wetenschap niet.

Met de verkregen informatie vers in ons achterhoofd, zijn wij verder gaan brainstormen over de ware aard van wetenschap (fase 3). Hieronder volgt een overzicht van een aantal woorden die bij ons op kwamen: vragen, antwoorden, ontdekkings- en zoektocht, breed begrip, eureka, abstract, veel vragen, veel onduidelijk, duidelijke visie, experimenten.

We waren het er al snel over eens dat onze visie omtrent wetenschap het best als volgt is te beschrijven: wetenschap is een groot vraagteken. Het is een zoektocht naar antwoorden op brandende vragen en leidt vaak tot nieuwe vragen. Het vraagteken moet dan ook een prominente rol spelen in onze expositie.

De verschillende mogelijkheden in compositie

Nadat het concept bekend was voor ons, werd het tijd voor het uitwerken en onderzoeken van verschillende ideeën en mogelijkheden:

Lettertype

  • Arial/calibri → Standaard lettertype, is vaak geschikt voor veel dingen. Waar voor ons dan juist het probleem zat voor standaard. We willen juist wat gewaagder gaan en we gaan dan ook opzoek naar een minder bekend lettertype die wij mooi en geschikt vinden voor onze exhibit.
  • Caveat: → Een lettertype met ronde vormen en geen rechte lijnen leek ons minder geschikt. Dit omdat het rommelig gaat ogen, terwijl we juist de tekst helder en duidelijk wilden en de plaatjes om de tekst heen als “chaotisch” willen laten aanvoelen.
  • Gobold → Niet standaard lettertype, maar wel rustige uitstraling. Het is daardoor nog heel bekend. Heeft geen gekke kriegels etc dus vandaar dat we voor deze hebben gekozen. Het lettertype is sans-serif (zonder schreef), en komt daardoor minder formeel over dan een lettertype met schreef. Dit zorgt ervoor dat het publiek zich er beter in kan herkennen.

Het vraagteken

  • Vorm en grootte → Het vraagteken kan klein in de kamer staan of juist heel groot. Klein gaat minder de aandacht trekken dan een groot vraagteken. Het vraagteken gaat dus groot in de kamer komen. Het vraagteken zal voor de consistentie in hetzelfde lettertype komen als de rest van de woorden in de kamer.
  • Positie → Het vraagteken kan op alle plekken in de kamer komen. Maar omdat het vraagteken het hoofdonderwerp van onze “wat is de ware aard van wetenschap” is, zal een centrale plek de voorkeur krijgen. Dit zal waarschijnlijk het midden van de kamer worden.
  • Kleur → Verschillende kleuren zijn even kort langs gekomen, maar de kleur rood was toch wel vrij snel gekozen.
  • Woorden → de woorden die op het vraagteken zullen er komen om het vraagteken en de reden achter het vraagteken extra kracht bij te zetten. Dit zullen de woorden: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe worden. Dit zijn de vragen die een wetenschapper beantwoord in zijn zoektocht naar een antwoord.

De muur

Wat op de muur: het eerste idee was een schatkaart, maar na gesprek met de opdrachtgever zijn we van dit idee afgestapt. Het was teveel een gerichte zoektocht en dat is wetenschap niet. Het idee daarna werd een landkaart om een soort ontdekkingstocht weer te geven. Ook hier konden we het uiteindelijke idee niet goed genoeg in plaatsen. Daarom hebben we besloten het gehele idee van landkaart weg te gooien en zijn we een nieuwe weg ingeslagen. Een enorme zoekplaat met allemaal verschillende wetenschappelijke ontdekkingen om de woorden “eureka” en “oh wacht”. Voor eureka hebben we gekozen omdat het een bekend woord is en de associatie bij het algemene publiek heeft over het ontdekken van iets nieuws (zoals de gloeilamp). “Oh wacht” is gekozen om het vervelende proces van wetenschap weer te geven. Want heb je wel iets ontdekt en elke “eureka” zal weer 100 nieuwe vragen oproepen. Kleur: oorspronkelijke idee was om eureka en de andere woorden in zwart wit te doen, net als de rest van de muur (de afbeeldingen). Ook het toevoegen van kleur accenten is langs gekomen. Na een paar voorbeelden zwart wit en kleur, is er uiteindelijk een combinatie langskomen. Met zachte warme kleuren, pastel achtig. Ook het niet volledig inkleuren van de letters en plaatjes is langsgekomen. Dit zag er wel erg mooi uit en pakt je als kijker extra goed.

Het kader met uitleg

Hier zijn niet veel verschillende ideeën voorbij gekomen. Het is in ieder geval nodig om de kamer uit te leggen. Zwarte lijst met daarin de geschreven uitleg. De uitleg zal in hetzelfde lettertype als de rest komen voor de consistentie. De grote van de letter wordt: 24. Hier komt pas de uitleg met de tekst: Je hebt ervaren hoe het is om op zoektocht te gaan naar iets waarvan je niet weet wat het is. Welkom bij de ware aard van wetenschap. Waarna de uitleg nog iets verder kan worden uitgewerkt.

De uiteindelijke keuze

De ruimte van 4(b) x 5(l) x 3(h) heeft eenvoudige kleuren. De muren zijn wit gekleurd. In het midden van de ruimte hangt een 3d-model van een vraagteken van 2 meter hoog en 0,75 meter breed. Het vraagteken is rood gekleurd, zodat het sterk opvalt in de grotendeels witte ruimte. Op het vraagteken staan de belangrijkste W-vragen (Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe) in reliëf afgebeeld. De combinatie van deze woorden en het grote vraagteken belichamen het feit dat wetenschappers altijd zoeken naar antwoorden op onderzoeksvragen. Gedurende dit proces zorgen ze vaak wel voor meer vragen.

Op de zijdelingse muren worden woorden weergaven die het bovenstaande kracht te geven. Dit wordt gedaan in de vorm van een zoekplaat. Op de muur links van de ingang staat groot ‘Eureka!?’. Het woord eureka wordt al jaren gebruikt door wetenschappers om aan te geven dat er een doorbraak is. Dit woord werd ook vaak gebruikt in tekenfilms waarin wetenschappers werden getoond, wat bij veel mensen voor herkenning zal zorgen. Op de muur rechts van de ingang staat ‘Oh Wacht…’. Dit geeft het punt weer waarop er a) meer vragen ontstaan door de nieuwe bevindingen, of b) blijkt dat je bevindingen toch niet veel waard blijken. Beide woorden zijn geschreven met het Gobold lettertype. De woorden zijn gedeeltelijk ingekleurd met warme, pastel achtig kleuren. Dit maakt dat de woorden extra in het oog springen. De woorden worden omgeven door harkpoppetjes. Deze poppetjes stellen wetenschappers voor die verschillende wetenschappelijke activiteiten uitvoeren. Dit geeft een speelse en kunstzinnige laag aan een serieus onderwerp.

Bij de uitgang zal een groot zwart bord komen te hangen met daarop de uitleg van de expositie in witte tekst uitgeschreven. Hier komt de volgende uitleg: ‘Je hebt ervaren hoe het is om op zoek te gaan naar iets waarvan je niet weet wat het is. Welkom bij de ware aard van wetenschap’. Hierna worden de details verder uitgelegd.


Comments

Comment by Simone

12 Mar 2021 at 09:54

Ik zie een “discovery” map met schematische poppetjes die de wetenschap bedrijven. Er is uitgebreid nagedacht over het ontwerp. Verschillende opties voor het lettertype en het ontwerp van het vraagteken zijn tegen elkaar uitgezet. Er zijn duidelijk weloverwogen beslissingen gemaakt. Ik vind het een heel leuk idee voor een expositie die de ware aard van de wetenschap goed weergeeft. Een verdere visuele uitwerking van het ontwerp zou mij helpen om mij de uitwerking en het idee beter voor te kunnen stellen.

Comment by Iris

12 Mar 2021 at 10:06

Ik zie een heel schattig plaatje in het begin! Daar wil ik er meer van zien! Er is goed nagedacht over de verschillende design aspecten zoals lettertype en vormen. Het idee van het vraagteken in de wetenschap vind ik goed aansluiten bij ‘de aard van de wetenschap’. Voor de volgende keer wil ik graag meer van die schattige plaatjes zien Martijn!!

Comment by Veerle

12 Mar 2021 at 10:06

Leuke abstracte exhibit! Goed nagedacht over de uitwerking en het geeft zeker de ware aard van wetenschap weer in mijn opinie.

Add your own comment