Assignment 4: Live Poster
Martijn Luinstra 4 Mar 2021
This week, we had to turn the infographic from the last assignment into a “live poster.” We decided to make a “poster” that would promote the infographic itself and lure the viewer to spend some time learning from the infographic. You can think of the infographic-poster combination as part of an exhibit in, for example, a science centre where the poster is displayed on a screen and the infographic is printed on a wall next to it or available as a card in a bin with multiple infographics.
This choice dictated that we limited the information on the poster to a minimum and therefore we highlighted only a small part of the protein synthesis process. The poster itself leaves a many things unexplained, and only teases the availability of more information with a simple call to action.
Working on this poster provided a great opportunity for me to spend some more time with the tools I’m learning: Blackmagic Design’s DaVinci Resolve and Fusion. In de mean time, my team mates worked on a storyboard, sound effects and writing down the theoretical base of our approach and process. This description (in Dutch) and a GANT chart are included below.
We’re very happy with the result. The use of animation and sound effects is a great way to draw attention to our topic. Working on this with our group was a lot of fun, we had a great time.
Designproces
Toen we aan deze opdracht begonnen, hebben we vrij snel besloten dat we maar 1 onderdeel van onze infographic zouden gaan belichten. Dit was voornamelijk zo omdat ons onderwerp van de infographic, de eiwitsynthese, erg uitgebreid was. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om op het codonwiel in te zoomen en te laten zien dat vanuit het codonwiel de verschillende aminozuren voortvloeien.
Het hoofddoel van onze levende poster is niet om informatie te geven over het onderwerp, maar om mensen te trekken naar onze infographic. Als ze dan de infographic bekijken, dan krijgen ze ook de kennis. Het idee hierbij is om op de plek waar de levende poster te vinden is, ook een bak neer te zetten met de infographics, zodat de informatie voor het grijpen ligt.
De levende poster is ontworpen aan de hand van een aantal punten uit de learning theory van Mayer. Het eerste principe is het voorkomen van cognitieve overvloed: onnodige plaatjes, woorden en geluiden moeten zoveel mogelijk weg worden gelaten. Dit is de reden waarom wij hebben gekozen om maar een klein deel van de eiwitsynthese te belichten. Hierdoor zijn er maar weinig afbeeldingen nodig en deze leggen zichzelf eigenlijk al grotendeels uit. Er zijn alleen geluiden toegevoegd die de poster aantrekkelijker maken.
Het tweede principe gaat in op het uitlichten van de belangrijkste punten: dit is gedaan door alleen de belangrijkste stappen grafisch in beeld te brengen: de aminozuren zijn afgebeeld als bolletjes en het eiwit als een ketting. Op een levende poster is het niet mogelijk om alle details uit te lichten, dus om mensen geïnteresseerd te maken voor het onderwerp hebben we het simpel gehouden. Dit sluit ook aan bij het pre-training principe: door informatie al aan te bieden in de animatie zijn leerlingen al bekend met het gebruik van het codonwiel en de opbouw van eiwitten uit aminozuren. Dit versnelt het leerproces wanneer de poster bijvoorbeeld nog wordt bekeken.
Volgens het modaliteitsprincipe leren mensen beter van de combinatie gesproken woord en beeld dan van de combinatie gedrukte tekst met beeld. De levende poster sluit hierbij aan door alleen beeld en geluid te gebruiken.