Design Proces
Ons groepje bestond uit studenten van verschillende disciplines, namelijk 2 scheikundigen (Rob en Caya), 1 bioloog (Iris) en 1 informaticus (Martijn). Daarom was het voor ons lastig om een overkoepelend onderwerp te vinden. Uiteindelijk hebben we gekozen om scheikunde en biologie samen te voegen naar biochemie en daarbij het onderwerp “eiwitsynthese”. De eiwitsynthese is een lastig proces met veel verschillende onderdelen. Wij hebben daarom het proces opgedeeld in twee delen, transcriptie en translatie. De doelgroep die we hiervoor hebben uitgekozen is de 4de klas van havo en vwo. Deze leerlingen hebben al kennis over wat DNA is en wat een eiwit is, maar hebben nog geen les over de gehele eiwitsynthese gehad. Ons doel was dan ook om het proces van DNA naar eiwit te omschrijven. Dit is uitgelegd hoe we dit willen bereiken in het schema. De uiteindelijke leerdoelen die we hebben opgeschreven waren als volgt:
- De leerlingen kunnen de verschillende stappen van het eiwitsynthese proces beschrijven.
- De leerlingen kunnen aan de hand van een mRNA codonschijf, de codons koppelen aan de juiste aminozuren.
Het leerproces dat het beste bij een infographic past is die van het constructivisme. Volgens het constructivisme vindt leren plaats wanneer het past bij de ontwikkeling en kennisstructuur van de leerling. In het geval van een uitleg over genexpressie is voorgaande kennis over DNA en eiwitten (de begin- en eindstap van het proces) nodig. Deze kennis is al aanwezig. Een logische vraag is dan: hoe worden eiwitten gemaakt? Deze vraag wordt in de leerstrategie beantwoord.
Een tweede voorwaarde voor leren in het constructivisme is dat de leerling geboeid raakt door het onderwerp en interactie heeft met het materiaal. Dit gebeurt in de eerste plaats doordat het lesmateriaal er boeiend uitziet, bijvoorbeeld door gebruik van plaatjes. Vervolgens zal het taalgebruik aan moeten sluiten bij het niveau en de belevingswereld van de lezer. Ook de boodschap moet voor de lezer aantrekkelijk zijn. Het kan het antwoord op een vraag bevatten. In dat geval is de vraag: hoe worden eiwitten gemaakt? Ook kan het een opdracht bevatten zodat de leerling actief aan de slag moet en tegelijk kan controleren of hij/zij het geleerde ook echt snapt. In het geval van de infographic gebeurt dit aan de hand van een quiz.
Na de eerste twee uur samen te hebben gebrainstormd over het onderwerp en de probleemanalyse, hebben we taken verdeeld. Rob is bezig gegaan met de leerstrategie uitwerken, met behulp van constructivisme. Martijn heeft een schema gevormd voor de analyse, Caya heeft de Gantt chart gemaakt en heeft een begin gemaakt aan het design. Iris heeft de tekst over het onderwerp geschreven die op de infographic kwam. Nadat we allemaal ons eigen ding hadden gedaan, hebben we met elkaar afgesproken om de resultaten met elkaar te bespreken. Tijdens dit overleg hebben we de laatste taken verdeeld en hebben we het design proces beschreven. Tot slot heeft Martijn de afbeeldingen op de poster gemaakt en heeft Caya de laatste dingen aan het design toegevoegd.
Bron voor de informatie:
Examenoverzicht eiwitsynthese